Vedligeholdelse betaler sig i længden

Malerfirmaet Bech & Koch tager sig af forskellige renoveringsopgaver i Boligforeningen A/B Lykkebo, som stiller høje krav til vedligeholdelsen af de flotte, gamle bygninger

I en trekant dannet af Amagerbrogade, Peder Lykkes Vej og Prinsesse Christines Vej i København ligger en række flotte bebyggelser, som alle er en del af Boligforeningen A/B Lykkebo. De flotte murstensbygninger er helt tilbage fra 1924, men de i alt 246 boliger står stadig som nyopførte.

– Det er meget vigtigt for os, at bygningerne fremstår velholdte, og samtidig vil vi gerne bevare mest muligt af det oprindelige look fra dengang, fortæller formand for Boligforeningen A/B Lykkebo, Per Hester.

Han har boet i andelsforeningen siden 1985 og har dermed oplevet mange renoveringsprojekter gennem tiden:

– De større vedligeholdelsesopgaver har vi ca. hvert tredje år, og de bliver udført i tre-fire opgange pr. blok ad gangen, så beboerne ikke bliver genereret unødigt. Men det er nødvendigt med løbende vedligeholdelse, og det løfter bygningens udtryk markant – det er tydeligt at se. Derudover er det oftest nemmere, bedre og billigere end at vente til, at det står slemt til. Derfor ser man også flere og flere ejendomme her i byen, der løbende udfører vedligeholdelse.

Det er dog ikke kun en pryd for øjet, boligforeningen får for pengene. Vedligeholdelsen skaber også stor efterspørgsel på de eftertragtede andelsboliger:

– Folk kan se, at der ikke er risiko forbundet med at købe her, og det skal man tage med sig – også i banken, hvor der i dag stilles krav om større sikkerhed, siger formanden og oplyser, at foreningen har godt 20 henvendelser ugentligt om mulige andelskøb

Tillid er afgørende
Foruden høj kvalitet er det som i de fleste andre boligforeninger vigtigst for beboerne i Lykkebo, at renoveringsprojekterne ikke medfører ekstra omkostninger. Derfor bliver beboere eller deres relaterede aldrig tilknyttet projekter, for alle håndværkere skal kunne fyres uden større problemer, lyder det:

– Det er så vigtigt for os, at vi kan stole på det arbejde, vi får udført, og derfor har vi hvert år en evaluering, hvor vi gennemgår alle de håndværkere, vi har brugt i løbet af året, fortæller Per Hester.

Et af de firmaer, som A/B Lykkebo ofte gør brug af ifm. vedligeholdelsesopgaver, er Malerfirmaet Bech & Koch. Firmaet stammer helt tilbage fra 1921 som et karet- og skiltemagerfirma og er – ud over de sædvanlige malerprojekter – specialister i historiske bevaringsopgaver. De har bl.a. malet de 400 år gamle vinduer på Frederiksborg Slot, Mastekranen på Holmen, Rigsarkivet og Dronningens Skillerhuse på Amalienborg.

På det centrale Amager har Bech & Koch siden 2012 renoveret indgangstrapper i granit og malet trappeopgange og hoveddørene.

– Vi har ikke én finger at sætte på deres arbejde – både ift. pris, tid eller kvalitet, siger Per Hester.

Døre malet med pensel

Hoveddørene er de oprindelige fra 1924, men helt naturligt var de efterhånden synligt medtaget af tiden. I boligforeningen diskuterede man, om de skulle udskiftes med nye, men træet fejlede intet og duftede stadig, som snedkeren hos Bech & Koch glædeligt bemærkede.

I stedet for at sprøjtemale dørene gik firmaet i gang med at male dem håndstrøget og i en farve, der kom tættest muligt på den oprindelige grønne.

– Det tog lidt ekstra tid, men det retfærdiggøres i den grad af resultatet, siger medejer Claus Koch fra Bech & Koch.

– Og foruden en pænere og mere sammenhængende finish bliver dørene – ved at male med pensel – også langt mere modstandsdygtige over for slag og mærker fra eksempelvis en barnevogn, der skal ind og ud, eller flytninger, tilføjer han.

Per Hester supplerer:
– Og så passer folk bare bedre på en pæn bygning end en slidt én.

 

DOWNLOAD SOM PDF